2016. január 1., péntek

Burkolatok I. Geometrikus padló

A burkolatok kapcsán van két kérdőjeles tényező, amit igyekszünk az újévben mihamarabb felmérni.

Az egyik a már említett kvíz kérdés: Mi van a laminált alatt? Amíg az előző tulajdonosok felhasználásában áll a lakás, nyilván nem tárunk fel padlót, egyelőre az eladó korábbi felújítások során észlelt tapasztalásaira hagyatkozhatunk, de ezek a rétegrendre vonatkozóan nem teljesen biztosak.

A másik a fűtés kérdésköre. Viszonylag friss a fűtésrendszer, de még nem látjuk mennyire korszerű. És igen, nagy bánatunk, hogy radiátorok és nem padlófűtés látják el. Komoly dilemma, mert költség szempontból nem kérdés, hogy a meglévő rendszer megtartását preferáljuk, főleg ha még hatékonynak is bizonyul. De sajna sokkal jobban szeretjük a padlófűtést, és szembesültem újra azzal is, hogy mennyire korlátozza a berendezést a radiátorok térfoglalása. Szóval a biztonság kedvéért komolyan vettük az újévi lencsefogyasztást.

A már említett hall, és a hozzá kapcsolódó konyha tekintetében rögtön kétféle burkolat kerül szóba a fűtésrendszer függvényében. Amennyiben marad a radiátoros fűtés, linóleum padlóban gondolkozom. Megoszlanak a vélemények róla, de láttam élőben alkalmazva és nagyon beváltak a megtévesztésig kőlap külsejű linóleum burkolólapok, nem jelentkeztek rajta azok a tünetek sem, amelyeket az anyag hátrányára szoktak sorolni.

Padlófűtésre pedig persze szóba jöhet a hidegburkolat.

A közös nevező:

Úgy döntöttem, hogy az 1911-ben épült ház stílusa tekintetében, szemet hunyva a korban még inkább dívó szecesszió fölött, megelőlegezem a térnek a konstruktivizmus és az art deco ihletét.
Na jó, egy meglévő padom a szecesszió korából már biztosan helyet kap a hallban, csak a lila szövetet kell bizonyára lecserélnem a fiúk nyomására, fura lenne a zöld-fehér székek mellett.
Az elképzelés - mint mindig - a stílusirányzatokat úgy megjeleníteni, hogy csak sugallják amit sugallniuk kell és jól megférjenek egymással. Tuti lesz mid-century és retró is és sok-sok modern.

Egy szó mint száz, a burkolat itt anyagától függetlenül egyelőre geometrikus szeretne lenni. E tekintetben egyébként nagy előnyt szerez a linóleum, mivel sokkal rugalmasabban lehet mintákban gondolkozni. (Ja és érdemes megemlíteni a kedvező árfekvését is!)
A fekete-fehér kontrasztjától biztosan eltekintek, de körülnéztem geometrikus padló ügyben, íme az inspirációk:

Ennyire komplikált biztosan nem lesz a padlónk, de mivel nagyon szépek, megosztom: 







Harmadik színnel kombinált változatok: 


 



Modern változatok: 





Visszafogott színekkel: 


 


Apró mintákkal: 




Rendhagyó formák és felületek:

 


És ha színek - egy nagy kedvencem Patricia Urquiola tervezése a Mutina számára a Tierras Trio kollekció: 





Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése