2012. október 12., péntek

Oszlopszerelem

A mai amúgy is borús napon családomtól magamrahagyottan indultam neki az autópályának, miközben továbbra is súlyosan nyomasztott a tömörfapadló kérdése. 

Azóta vagy százszor néztem meg a kapott fotókat, az összegyűjtött anyagokat, beszéltem többször az illetékesekkel, de úgy tűnt, nem lehet fájdalommentesen korrigálni a fektetési hibát, és ma kellene színt vallanom.

Elveszett lelkiállapotomban érkezéskor felvérteztem magam lelkes apósommal; a háznál épp a biztonságtechnikai szerelvényezés folyt. Leragadtunk ennél a témánál, valamint némi műkő- és térburkolat kérdéseknél, így jó idő eltelt, mire szembe találtam magam: a csodával: 

... na nem a mopsz fenekére gondolok, és nem is a gerendába fúrt
lámpára - az mi, különben is.??? - "for Christ's sake!"
ha viszont ebben nem látod a szépséget, kérlek
ne olvasd tovább, rossz blogon keresgélsz !!!....
Ha ez az oszlop szerepelt volna a hónapokon át kutatott "webirodalomban", biztosan nem is keresek tovább. A sok megálmodott de meg nem talált-, a számos kizárt- vagy nem kivitelezhető-, a túl bonyolult-, vagy túl költséges verziók után a végül fehér zománcfelület alá ötletelt alapanyag kiválasztása -teljesen véletlenül- annyira jól sikerült, hogy az építésvezető -bár remélte hasonló reakciómat-, nem merte biztosra venni: teljesen levett a lábamról a nem várt felület. Fel sem merült többé a lefestése: szerelem első látásra, és kész - épp így, ahogy van: 


Hogy az "acél-vízvezetékcső-és-beton" oszlop tette-e velem - nem tudom, de ezek után békét kötöttem a keresztberakott füstölt rusztikus tölgypadlóval is. A korábban kapott fényképek ellenében matt cognac-olajos mély-meleg felülete végül is nem kurtította le annyira a szerencsére így is nagyvonalú teret. Nem állítom, hogy soha többé nem jut eszembe: mi lett volna ha?, de békét köthetek vele, azt hiszem - ahogy Dan kapitány is tette idővel... 


Egy kisebb baki azért megint történt: a terasz korlátját az oszlopok közé kellett volna ékelni, de valamiért kívülről az oszlopok köré építette a lakatos. Bentről ez a tér megnövekedése miatt előnyös, de kintről épp az oszlopok századfordulós szofisztikáltságát vágta agyon. Kérdéses, hogy ki lehet-e venni. De az ördög ott van a részletekben: ez így nem az igazi. 


A többit képekben feliratokkal: 

Felkerültek a francia-erkély korlátok... 
... és a terasz korlátok - noha "öregkoromra" úgy tűnik tériszonyom lett
Helyére lelt az Artkraft angyal
Szintén megbékéltem a térburkolat mintájával: játékos...
...és a lehullott levelektől már-már patinás
A konyhába beállításra került a leszállított hűtő, de
még nem kapott szép keretet a "Gaudí-falburkolat"
Odavagyok a beltéri ajtókért - és a frissen
felmosott indiai mészkőért
A nyílászárók a márványkockáknak
 is jól állnak - és a GSI szaniterének.. 
Nem rossz a szőnyegpadló, de nem is olyan, mint amit három hét utánajárással kiválasztottunk - vesszenek a hollandok!

Vakuval s anélkül sem adja vissza a többitől egyedül eltérő
fuxiás-bordós lányszoba ajtószínt a fotó - de szuper lett!



4 megjegyzés:

  1. Gyönyörű az oszlop formája, felülete is! Másik kedvencem a feketés-szürkés indiai mészkő padlóburkolat. Nemrég találtam a blogodra, nagyon élvezem a részletes beszámolókat, kíváncsian várom a folytatást!Üdv, Bori

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm Bori! Örülök, hogy tetszik, és hát már lassan vége talán. A már beszerzett, felújított alapvető bútorok is várják hogy a helyükre kerüljenek. De még újraszőnyegezünk és az egyik fürdő dekorbeton burkolata is lóg a levegőben. Így utolsó verzió szerint november 23 az átadásunk, én örülni fogok a karácsonyi szünetnek is. Szóval addig még igyekszem leírni a fejleményeket :)

      Törlés
  2. Szóval maradt a padló :o) Az oszloppal mi is történt? Beton oszlop, fehér zománc... de mi az az alá ötletelt alapanyag? Hogyan lett ilyen?
    lud

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Az oszlopot fehér zománcfelülettel terveztük, de nem tudtuk még miből készüljön el, milyen építőiparban fellelhető oszlop, gyűrű lesz ekkora átmérőjű. Szóval ez a beton-vas verzió csak "alapanyagnak" indult, de megmarad zománcfestés nélkül, mivel ilyen szép lett.

      Törlés