2011. június 22., szerda

Hollywood Regency - 2.rész: William Haines

Dorothy „vetélytársa” a stílusteremtés babérjaira William Haines volt, aki maga is (némafilmes) hollywoodi sztárként invesztálta tőkéjét és stílusérzékét a belsőépítészetbe. A kollegák között népszerű antik üzlet tulajdonosából hamar a kor keresett stylistja lett, miután „másságára” hivatkozva az akkor még kevéssé toleráns Hollywood választás elé állította. Persze maradtak barátai a szakmában, munkásságát szinte teljes egészében a sztár-klientúrára építette.


Vérbeli színészként nem adta fel végleg eredeti mesterségét, munkáit rezidenciának beillő irodájában valóságos performance keretében mutatta be a válogatott vendégeknek.
A New York-i elit európai gyökerekhez kötött, klasszikusabb ízlésével szemben a karizmatikus Billy Haines - aki 1900. január 2-ai születésűként a 20. század igaz gyermekeként aposztrofálta magát -  jóval kevésbé drámai irányzatot képviselt, így a neoklasszicista kezdeteket már nagyon korán felváltotta a modernizmus.



Bútortervezőként kedvelte a különleges felületeket, ő alkalmazta először azokat az elemeket, amelyek a Hollywood Regencyt a mai napig fémjelzik: a társasági életnek teret engedő széles szófák, a főként textileken, tapétákon megjelenő kínai-ázsiai motívumok, áttetsző akriltárgyak, lakkozott fémpikkely felületek, bambuszlábú kisbútorok, teknőspáncél díszítés, posztamens-lábú üvegasztalok, és különösen kedveltek voltak egyedi és személyreszabott világítótestei, melyeknek forradalmi vonása volt, hogy nem látszottak a vezetékek.

Az "Ice" falilámpa
Töretlen népszerűségét a stílus és praktikum, a formalitás és kényelem közötti egyensúly eredményezte, amellyel alapjaiban reformálta meg Hollywood külcsínjét. Mindazonáltal nem a sznobériának tervezett, valóban érdekelte, hogy élnek az emberek, melyek a valós szükségleteik; jellegzetesen padlószinthez húzó bútorai például az embert tették meghatározóbbá a bútoroknál.  




George Cukor 1939-ben épült Los Angeles-i otthona ...

Az 1949-ben épült Los Angeles-i Brody House ...
..., mely eredeti berendezésével 2010-ben kelt el közel 15M $-ért 






Az utolsó évekig, 73 éves koráig dolgozott, egyik utolsó munkája 1969-ben a londoni Winfield House volt, amely 1955 óta az USA angliai követsége, illetve az akkori nagykövet Walter Annenberg saját pennsylvaniai otthona 1972-ben. 

( )
William Haines bútorok közül néhány még mostanság is rendelhető.






(( ))
Ahogy gyűjtögettem az infókat, nem tudtam nem észrevenni néhány szembetűnő hasonlóságot néhány eredeti Haines bútor és az Ikea termékei között; sose gondoltam volna... 


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése